Thursday, February 4, 2010

Tehtäva 3 - URHEILU













Mikä vuonna Suomessa oli olympialaiset?

Suomessa olivat olympialaiset 1952 vuoden kesällä.
Vuoden 1952 kesäolympialaiset (19. heinäkuuta 1952 – 3. elokuuta 1952) olivat järjestyksessä 13. järjestetyt kesäolympialaiset. Ne olivat ensimmäiset ja toistaiseksi ainoat Suomen isännöimät olympialaiset ja yksi eniten huomiota saaneista Suomessa koskaan järjestetyistä tapahtumista.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Nykyaikaiset_olympialaiset - Helsinki, Suomi - http://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4olympialaiset_1952

Kuka toi olympiatulen stadionille?
Paavo Nurmi sytytti olympiatulen.

Paavo Johannes Nurmi oli suomalainen yhdeksänkertainen kestävyysjuoksun olympiavoittaja ja liikemies. Juoksijoiden kuninkaaksi ja Lentäväksi suomalaiseksi (The Flying Finn) ristitty Nurmi oli vuoden 2008 kesäolympialaisiin asti kaikkien aikojen menestynein olympiaurheilija yhdessä Carl Lewisin, Larysa Latyninan ja Mark Spitzin kanssa, kunnes Michael Phelps rikkoi yhdeksän olympiakullan ennätyksen neljällätoista kultamitalillaan nousten ykkössijalle. Paavo Nurmea onkin arvioitu niin kaikkien aikojen olympiaurheilijaksi kuin yhdeksi kaikkien aikojen yleisurheilijoistakin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kes%C3%A4olympialaiset_1952

Minkänimisen pelin Lauri "Tahko" Pihkala kehitti baseball’ista?
Pesäpallo, pitkän kehitystyön tuloksena syntynyt suomalaisten oma kansallispeli, oli Lauri "Tahko" Pihkalan käsialaa. Ensimmäinen neljän pesän koeottelu pelattiin Helsingissä 14.11.1920 Pioneeripataljoona 1:n ja Hämeenlinnan suojeluskunnan välillä. Pitkäpallosta siirryttiin lopullisesti kansallispeliin pesäpalloon vuonna 1922, jolloin julkaistiin ensimmäiset viralliset pelisäännöt.

http://www.pesis.fi/historia/lauri_pihkala_abc/ - P

Miksi Käärikulla on Suomen presidentti Kekkoselle nimetty latu?
Kekkosen polku on saanut nimensä Suomen presidentin Urho Kaleva Kekkosen maaliskuussa 1964 tapahtuneesta legendaarisesta vierailusta Käärikuun. Käärikulla presidentti hiihti 17 km pituisella hiihtoradalla ja vietti illan Käärikun urheilukeskuksessa liikuntatieteen opiskelijoiden kanssa.

http://www.otepaaloodus.ee/failid/Kekkose_rada_fin.pdf

Mitä tapahtui Lasse Virénille 10000 metrin kilpailussa Münchenin olympialaisissa 1972?
Münchenin olympialaisten 10 000 metrin juoksun finaalissa Lasse Virén kaatui 11. kierroksen jälkeen, nousi ylös ja juoksi voittoon.
Suomen urheilukansan odotukset olivat 03.09.1972 korkealla, kun Münchenin olympiakisojen 10 000 metrin loppukilpailu käynnistyi. Matkaan starttasi myös nuori juoksijalahjakkuus Lasse Viren. Toiveet romahtavat hetkeksi juoksun puolivälissä. Lasse Viren kaatuu!! Hän nousee kuitenkin nopeasti ylös ja ottaa muun joukon kiinni. Viimeisen kilometrin aikana Viren kehittää valtavan kirin ja tulee voittajana maaliin uudella maailmanennätysajalla 27. 38,4. Virenistä tulee hetkessä kansallissankari.

Lasse Artturi Virén on suomalainen nelinkertainen olympiavoittaja. Hän on ainoana voittanut sekä 5 000 että 10 000 metrin juoksumatkat peräkkäisissä olympiakisoissa. Virén on viimeisin juoksulajeissa olympiavoiton saavuttanut suomalainen.


http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=5&ag=72&t=904&a=8278

Montako Matti Nykäsen mitalia on Suomen Urheilumuseossa?
Matti Nykäsen mitalikokoelma hankittiin Urheilumuseoon vuonna 1995 kansalaiskeräyksen tuotolla. Kokoelmassa on viisi olympiamitalia, 15 MM-kisojen mitalia sekä 22 SM-kisojen mitalia - eli kaiken kaikkiaan 42 mitalia.Olympiamitalit: Sarajevosta 1984 yksi kulta ja yksi hopea, Calgarysta 1988 kolme kultaa.MM-mitalit: yhteensä 15 mitalia, joista kuusi kultaista. Ensimmäisenä junioreiden MM-kulta 1981 ja viimeisenä lentomäen MM-hopea 1990.SM-mitalit: yhteensä 22 mitalia, joista 13 kultaista.

Matti Ensio Nykänen on entinen suomalainen mäkihyppääjä ja nykyinen viihdetaiteilija. Nykänen on maailman kaikkien aikojen menestynein mäkihyppääjä.


http://www.urheilumuseo.fi/Default.aspx?tabid=2075

Mikä vuonna suomalaiset Leijonat voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden?
Leijonat voittivat jääkiekon maailmanmestaruuden vuoden 1995.

Tämän joukkueen pelaajat ovat ainoat MM-kultaa voittaneet suomalaiset jääkiekkoilijat.

Joukkueen ykköshyökkäysketjuun, niin sanottuun Tupu, Hupu ja Lupu -ketjuun kuuluivat Saku Koivu (keskushyökkääjä), Ville Peltonen (vasen laitahyökkääjä) ja Jere Lehtinen (oikea laitahyökkääjä). Ketjusta Saku Koivu valittiin kisojen parhaaksi hyökkääjäksi ja esimerkiksi finaaliottelussa ketju oli tekemässä Suomen kaikkia neljää maalia, joista kolme, eli kypärätempun teki Ville Peltonen.


http://fi.wikipedia.org/wiki/J%C3%A4%C3%A4kiekon_maailmanmestaruuskilpailut - Suomi

Kuka on vuoden 2009 naisurheilija?
Vuoden 2009 naisurheilija on Aino-Kaisa Saarinen. Hän on suomalainen maastohiihtäjä.

Saarinen voitti maailmanmestaruuden Liberecin MM-hiihdoissa 2009 perinteisen hiihtotavan 10 kilometrin kilpailussa. Lisäksi hän oli mukana voittamassa naisten viestimestaruutta Sapporon 2007 ja Liberecin 2009 MM-hiihdoissa sekä Virpi Kuitusen parina parisprintin mestaruutta Liberecissä. Hän saavutti myös pronssia Torinon olympialaisten 2006 parisprintissä Kuitusen parina sekä Liberecin MM-kisojen yhdistelmäkilpailussa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_urheilija - Aino-Kaisa Saarinen



No comments:

Post a Comment