Monday, February 15, 2010

Tehtävä 8 - VARIA









Suomessa ei ole kuningasta vaan presidentti, Suomi ei siis ole kuningaskunta vaan ... mikä?
Suomi ei ole kuningaskunta vaan tasavalta.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi

Mikä vuonna valmistui Eduskuntatalo ja millä kadulla se sijaitsee?
Talon rakennustyöt aloitettiin 1926 ja se valmistui vuonna 1931. Eduskuntatalo vihittiin käyttöön 7. maaliskuuta 1931. Se sijaitsee Mannerheimintie kadulla.
Vuonna 1924 järjestettiin uusi kilpailu eduskuntatalon suunnittelemisesta. Voiton vei arkkitehtitoimisto Borg-Sirén-Åberg ehdotuksellaan Oratoribus (Puhujille). Johan Sigfrid Sirén oli kilpailuehdotuksen varsinainen laatija, ja hänelle annettiin eduskuntatalon suunnittelutehtävä. Talo rakennettiin vuosina 1926 - 1931. Juhlallisia vihkiäisiä vietettiin 7.3.1931.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Eduskuntatalo
http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/index.htx?lng=fi

Kuka on suunnitellut Estonia-teatterin?
Silloisen Tallinnan suurin rakennus Viron Teatteri Estonia tuli valmiiksi vuonna 1913 suomalaisten arkkitehtien Armas Lindgrenin ja Wivi Lönnin suunnittelemassa jugend-klassisistissa tyylissä.
Kaksisiipisen rakennuksen yhteen siipeen suunniteltiin rakennettavan teatteri-, toiseen konserttisali. Sama ratkaisu on olemassa vielä tänäkin päivänä. Mahtavien salien väliin jäi alun perin matalampi keskiosa, jossa toimi ravintola (Valkoinen sali), sen eteen pylväiköllä koristeltu sisäpiha, joka lisäsi koko rakennuksen arkkitehtuuriin erityisen kauniin piirteen. Teatteri- ja konserttitalon juhlavat avajaiset järjestettiin 24. elokuuta 1913. Kuvanveistäjä August Weizenberg lahjoitti sen kunniaksi teatterille kaksi hyvin kaunista marmoriveistosta — "Sarastuksen" ja "Hämäryyden", jotka aikoinaan koristivat teatterirakennuksen Punaista salia.

http://www.opera.ee/2749

Kuka on Suomen presidentti? Kuinka kauan hän on ollut presidentti ja saako hän vielä jatkaa?
Tarja Kaarina Halonen on Suomen tasavallan yhdestoista ja nykyinen presidentti sekä ensimmäinen naispuolinen presidentti Suomessa. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 2000 sekä toiselle kaudelle vuonna 2006. Seuraava presidentti valitaan vuonna 2012. Hän saa vielä jatkaa myos kolmatta kertaa.
Tarja Kaarina Halonen on Suomen tasavallan yhdestoista ja nykyinen presidentti sekä ensimmäinen naispuolinen presidentti Suomessa. Ennen tasavallan presidentin tointa hän oli muun muassa ulkoasiainministerinä, kansanedustajana ja SAK:n työmarkkinajuristina.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Tarja_Halonen

Kuka on tällä hetkellä Suomen suurlähettiläs Virossa?
Jaakko Kalela on suomalainen virkamies ja suurlähettiläs. Hän työskenteli 33 vuotta tasavallan presidentin avustajana ja siirtyi vuonna 2005 Suomen suurlähettilääksi Tallinnaan.
Jaakko Kalela on suomalainen virkamies ja suurlähettiläs. Hän työskenteli 33 vuotta tasavallan presidentin avustajana (ensin ulkopoliittisena neuvonantajana, myöhemmin kansliapäällikkönä) ja siirtyi vuonna 2005 Suomen suurlähettilääksi Tallinnaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Jaakko_Kalela

Kuka oli Viron ensimmäinen suurlähettiläs Suomessa?
Viron ensimmäinen suurlähettiläs Suomessa oli Lennart Meri. Hän toimi vain muutaman kuukauden, koska hän valiti vuonna 1992 Viron presidentiksi.
Lennart-Georg Meri oli virolainen kirjailija, elokuvantekijä ja oikeistolainen poliitikko. Hän oli Viron "toisen tasavallan" presidenttinä 1992–2001.

http://www.estemb.fi/suurlahetysto/lahetyston_historia

Montako saamelaista Suomessa asuu?
Suomessa on noin 9000 saamelaista.
Saamelaiset ovat pohjoiseurooppalainen alkuperäiskansa, jonka asuinaluetta ovat viime vuosisatoina olleet Taalainmaan ja Hedmarkenin pohjoisosat Ruotsissa, pohjoisimman Suomen ja Jäämeren rannikon välinen alue ja Venäjällä Kuolan niemimaa. Saamelaisten asuttamaa aluetta kutsutaan Saamenmaaksi (pohjoissaameksi Sápmi). Arviot saamelaisten määrästä vaihtelevat 50 000:n ja 100 000:n välillä. Arvioiden suuri vaihtelu johtuu saamelaisuuden tunnusmerkkien eroista. Heistä n. 8 700 asuu Suomessa, joista noin 3 000 puhuu saamelaiskieliä äidinkielenään.

Katso myös -
http://fi.wikibooks.org/wiki/Kulttuuriperint%C3%B6_ja_identiteetti/Saamelainen_kulttuuri
http://www.samediggi.fi/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=105&Itemid=167

Suomessa on kaksi kansalliskieltä. Mitkä ne Perustuslain 17 §:n mukaan ovat?
Suomen kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi.

[Jokaisen oikeus käyttää tuomioistuimessa ja muussa viranomaisessa asiassaan omaa kieltään, joko suomea tai ruotsia, sekä saada toimituskirjansa tällä kielellä turvataan lailla. Julkisen vallan on huolehdittava maan suomen- ja ruotsinkielisen väestön sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista samanlaisten perusteiden mukaan.]

http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/199






No comments:

Post a Comment