Monday, February 15, 2010

Tehtävä 7 - JUHLAPÄIVÄT




















Mitä tarkoittaa liputuspäivä?
Näinä päivinä valtion virastot ja laitokset on lailla velvoitettu liputtamaan. Virallisia liputuspäiviä ovat kuusi kalenterijuhlapäivää sekä valtakunnalliset vaalipäivät ja tasavallan presidentin virkaanastujaispäivä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_liputusp%C3%A4ivist%C3%A4

Virossa viron kielen päivää vietetään Kristjan Jaak Petersonin syntymäpäivänä. Kenen kuolinpäivänä vietetään suomen kielen päivää?
Mikael Agricolan kuolinpäivänä vietetään suomen kielen päivää, 9. huhtikuuta. Agricola loi suomen kirjakielen muun muassa kirjoittamalla Abckirian ja suomentamalla Uuden testamentin.
Mikael Agricola oli Turun piispa ja uskonpuhdistaja, joka raamatunsuomennoksellaan kehitti pohjan suomen kirjakielelle, sekä kirjoitti ja käänsi ensimmäiset suomenkieliset painetut kirjat. 9 kirjaa, yhteensä noin 2400 sivua, vain 10 vuodessa julkaissut Agricola kustansi käännöstyönsä paljolti itse.Hän oli reformaatiokauden molempien johtohahmojen Erasmus Rotterdamilaisen ja Martti Lutherin oppilas.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Luettelo_Suomen_liputusp%C3%A4ivist%C3%A4 ->
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikael_Agricolan_p%C3%A4iv%C3%A4

Mitä syödään pääsiäisenä?
Suomalainen pääsiäisen perinneruoka on mämmi. Mämmin valmistus on niin hidasta, että harva sitä enää ryhtyy itse tekemään. Muita pääsiäisruokia ovat munamaito, erilaiset lammasruoat, verimakkara ja uunijuusto.
Pääsiäinen on kristinuskon juhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana. Ylösnousemus on kristillisen uskon ydinkohtia, ja pääsiäinen kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, joka huipentuu pitkäperjantaihin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisen päivään. Varsinainen pääsiäinen alkaa pääsiäissunnuntaista ja sitä seuraa toinen pääsiäispäivä. Nämä päivät ovat yleensä pyhäpäiviä Suomessa ja monessa muussa kristillisen enemmistökulttuurin maassa. Hiljainen lauantai eli lankalauantai on kuitenkin periaatteessa arkipäivä, mutta Skandinaviassa sitä vietetään pääsiäisaattona jouluaaton tapaan. Norjassa myös kiirastorstai on pyhä- ja vapaapäivä.

http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat ->
http://oppiminen.yle.fi/paasiainen ->
http://oppiminen.yle.fi/paasiaisruoat

Heinäkuussa on Eino Leinon päivä. Kuka oli Eino Leino?
Ylioppilasaineensa hän kirjoitti suomalaisesta kansanrunoudesta. Hän tunsikin hyvin Kalevalaan. Hän kirjoitti ja julkaisi runokokoelmia, näytelmiä ja lehtijuttuja. Leino toimi myös teatteriarvostelijana ja pakinoitsijana sekä suomensi kirjallisuutta. Hän otti kirjoituksillaan kantaa kirpeästikin yhteiskunnallisiin asioihin.

http://oppiminen.yle.fi/juhlapaivat ->
http://oppiminen.yle.fi/eino_leino

Kuinka kauan tasa-arvon päivä on Suomessa vietetty?
Tasa-arvon päivä eli Minna Canthin päivä on Suomessa vietetty jo vuodesta 2003.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Minna_Canthin_p%C3%A4iv%C3%A4

Milloin on Suomen itsenäisyyspäivä?
Suomen itsenäisyyspäivä on kuudes joulukuuta.

Katso myös -
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_itsen%C3%A4isyysp%C3%A4iv%C3%A4
http://savonlinnakampus.joensuu.fi/merkkipaivat/inde_hakemisto.htm ->
http://savonlinnakampus.joensuu.fi/merkkipaivat/index_kalenteri.htm

Miksi helmikuun alussa leivotaan Runebergin torttuja?
Runebergin tortut olivat Johan Ludvig Runebergin vaimon, Suomen ensimmäisen naiskirjailijan, Fredrika Runebergin luomus. Nykyään Runebergin tortut ovat hyvin suosittuja. Voit yllättää ystäväsi ja kokeilla torttujen leipomista itse, ne ovat melko helppoja valmistaa.
Runebergintorttu on mantelilla ja arrakkipunssilla tai rommilla maustettu sylinterin muotoinen leivonnainen. Sen päällä on tavallisesti vadelmahilloa sokerikuorruterenkaan ympäröimänä.

http://savonlinnakampus.joensuu.fi/merkkipaivat/inde_hakemisto.htm ->
http://savonlinnakampus.joensuu.fi/merkkipaivat/Runeberg/Runeberg7.htm

Kalevalan päivä – suomalaisen kulttuurin päivä - on 28.2. Millä nimellä virolaiset tuntevat Väinämöisen?
Virolaiset tuntevat Väinamöisen Vanemuisen nimellä. Väinämöinen on suuri tietäjä ja runonlaulaja.
Väinämöinen on Kalevalan tarusankari, ja suomalaisen ja karjalaisen kansanrunouden ja mytologian tärkeimpiä henkilöitä. Väinämöinen on suuri tietäjä ja runonlaulaja, jossa on myös jumalallisia piirteitä. Hänestä käytetään Kalevalassa usein säeparia.

http://et.wikipedia.org/wiki/Vanemuine http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4in%C3%A4m%C3%B6inen

No comments:

Post a Comment