Monday, February 8, 2010

Tehtävä 6 - SUOMEN HISTORIAN KÄÄNNEKOHTIA












Susiluola on Suomen vanhin tunnettu asuinpaikka. Milloin Susiluolassa asuttiin?
Luolassa on jälkiä ihmisen toiminnasta, joka tutkimusten mukaan sijoittuu ajalle 130 000-115 000 vuotta sitten. Tallattu lattiapinta ja kivityökaluja yli 120 000 vuoden takaa todistavat elämästä Susivuorella ennen kuin jääkausi peitti maan alleen tuhansiksi vuosiksi. Susiluola sijaitsee Pohjanmaalla Karijoen ja Kristiinankaupungin rajamailla, Suomessa.

http://www.susiluola.fi/fin/index_fi.php - Susiluola - Neandertalinihminen - http://www.susiluola.fi/fin/neandertal_fi.php

Missä sijaitsee Kierikin Kivikauden kylä?
Kierikin Kivikauden kylä sijaitsee Yli-Iin Kierikin alueella Oulun lähellä.
Ensimmäinen tunnettu maininta Kierikin alueelta löytyneistä muinaisrakennelmista on 1800-luvulta. Vuonna 1960 alkaneissa arkeologisissa kaivauksissa tehtiin merkittäviä löytöjä: asuinpainanteita ja tuhansittain esineitä. Ymmärrettiin, että Kierikin alue on ollut merkittävä asuinpaikka lähes kahden vuosituhannen ajan noin 5000-3000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.
Uudelleen Kierikin aluetta alettiin tutkia 1990-luvulla, jolloin löydettiin lisää asuinpainanteita, kivikautisten rivitalojen pohjia sekä Purkajasuossa säilyneitä muinaisia kalastusvälineitä.

Katso myös -
http://www.kierikki.fi/sivu/fi/kierikkikeskus/kivikaudenkyla/
http://www.facebook.com/pages/Yli-Ii-Finland/KierikkikeskusKierikki-Stone-Age-Centre/96095575660

Mikä vuonna otettiin käyttöön eli vihittiin Turun tuomiokirkko?
Tuomiokirkon rakentaminen nykyiselle paikalleen aloitettiin 1280-luvulla ja se vihittiin käyttöönsä kesäkuussa vuoden 1300. Pyhälle Olaville pyhitetty dominikaaniluostari oli perustettu Turkuun jo vuoden 1249 ja ilmeisesti kaupungissa oli myös Pyhälle Annan nunnaluostari.
Turun tuomiokirkko on Suomen Turussa Aurajoen rannalla sijaitseva monessa vaiheessa rakennettu kivikirkko, jonka varhaisimmat osat ovat keskiajalta. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen kansallispyhäkkönä ja se kuuluu maan merkittävimpiin historiallisiin rakennuksiin. Se on ainoa Suomen keskiaikainen basilika. Pitkästä rakennusajasta johtuen tuomiokirkko edustaa useaa eri tyylisuuntaa, muun muassa romaanista, goottilaista sekä uusgoottilaista tyyliä.

Mikä virolainen kaupunki mainitaan Porilaisten marssissa?
Porilaisten marssissa mainitaan Narvaa.

Pojat, kansan urhokkaan,
mi Puolan, Lützin, Leipzigin
ja Narvan mailla vertaan vuoti,
viel' on Suomi voimissaan,
voi vainolaisten hurmehella peittää maan.
Pois, pois rauhan toimi jää,
jo tulta kohta kalpa lyö
ja vinkuen taas lentää luoti.
Joukkoon kaikki yhtykää,
meit' entisajan sankarhenget tervehtää.


http://www.youtube.com/watch?v=4DUpIhG0VsE&feature=related – more info – sanat

Suomessa vietettiin 200-vuotisjuhlia vuonna 2009. Minkä takia?
Venäjän valloitettua Suomen keisari Aleksanteri I kutsui säädyt valtiopäiville Porvooseen vuonna 1809. Autonomiselle Suomelle taattiin vanhat perustuslait ja oikeus säilyttää voimassa olleet lait, yhteiskuntajärjestys sekä luterilainen uskonto.

http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/tervetuloa/historia.htx

Mikä vuonna suomalaiset naiset saivat äänioikeuden?
Naiset saivat äänioikeuden vuonna 1906. 29.tuokokuuta – Suomessa säätyvaltiopäivät hyväksyi uuden valtiopäiväjärjestyksen ja vaalilain. Valtiopäivät korvattiin yksikamarisella eduskunnalla. Nikolai II vahvisti lain 20. heinäkuuta. Sekä miehet että naiset saivat yleisen äänioikeuden.

http://fi.wikipedia.org/wiki/1920 - 1906 - http://fi.wikipedia.org/wiki/1906

Monesko päivä suomalaiset solmivat Neuvosto-Venäjän kanssa Tarton rauha 1920?
Vuonna 1920 14. lokakuuta – Tarton rauha solmittiin Suomen ja Neuvosto-Venäjän välillä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/1920 - Tapahtumia

Mikä vuonna Suomi liittyi Euroopan unioniin?
Suomi liittyi Euroopan unioniin 1995.Yhteisvaluutta euron käyttöön Suomi siirtyi yhtenä ensimmäisistä maista vuonna 2002. Euroopan unionissa suomalaiset edustavat noin 1 prosenttia Euroopan unionin 500-miljoonaisesta väestöstä.
Euroopan unioni (EU) on 27 eurooppalaisen jäsenvaltion muodostama taloudellinen ja poliittinen liitto. Unioniin voivat liittyä kaikki sellaiset Euroopan maat, jotka täyttävät jäsenvaltiolle asetetut demokraattiset ja taloudelliset kriteerit. Nimitys Euroopan unioni tuli käyttöön vuonna 1992 Maastrichtin sopimuksen myötä. Euroopan unionin merkittävimpään toimivaltaan kuuluvat muun muassa sisäinen vapaakauppa, euroalue, yhteinen maatalouspolitiikka ja kauppapolitiikka.
Katso myös - http://europa.eu/index_fi.htm
http://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi - Suomi osana Euroopan unionia


No comments:

Post a Comment